Wil je binnenkort een vakantiehuis kopen? Dan komen hier veel zaken bij kijken. Want wil je een vakantiehuis in Nederland of in het buitenland? Maar heb je ook al aan het type woning, de locatie en kosten gedacht? Het is van essentieel belang dat je goed onderzoek doet naar je verplichtingen, de technische staat van de woning en de kosten die erbij komen. Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan en voorkom je een miskoop. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we een handige checklist opgesteld waar je op moet letten. 

Juridisch

Om meteen met de deur in huis te vallen, bespreken we eerst het juridisch aspect. Dit is de belangrijkste vraag die jij jezelf moet afvragen als jij een vakantiehuis wil kopen. Hierin zijn namelijk drie mogelijkheden, namelijk:

 • Je koopt de woning en de grond waarop de woning staat;
 • Je koopt de woning en huurt de grond waarop de woning staat;
 • Je koopt de woning en het eigendomsrecht (ook wel opstalrecht genoemd).

Staat van de woning

Een vakantiehuis kopen doe je niet zomaar. Anders kan je achteraf met hoge kosten te maken krijgen. Doe daarom altijd onderzoek naar de technische staat van de woning. Zo breng je in kaart wat mogelijke gebreken zijn en betaal je niet te veel voor een recreatiewoning.

Vakantiehuis kopen: checklist

Over het algemeen wordt bij een vakantiehuis kopen, vaak gebruik gemaakt van de volgende situatie: je koopt een vakantiewoning van de vorige eigenaar of recreatiepark. Vervolgens sluit je een huurovereenkomst af met het park. Mocht dit het geval zijn, is de woning niet je eigendom. Dit is namelijk afhankelijk van het park. Je zult daarom moeten letten op de volgende punten in het contract.

 • De looptijd. Wat is de looptijd van het huurcontract? Over het algemeen hebben de meeste huurcontracten een looptijd van een jaar. Controleer ook wat hierna gebeurd: wordt het contract automatisch verlengd of zal er een nieuwe overeenkomst moeten worden afgesloten.
 • De voorwaarden. Lees de huurvoorwaarden goed door. Hier staat wat wel en niet mag. Er zijn namelijk gevallen wanneer het recreatiepark de huurovereenkomst mogen opzeggen. 
 • Beëindiging huurovereenkomst. Is het huurcontract beëindigd? In het contract zal moeten staan hoe je de grond moet opleveren. Indien hier staat vermeld dat je de grond ontruimd moet opleveren, zal je de recreatiewoning moeten verwijderen. Dit zal je dus op eigen kosten moeten doen. Mag de woning blijven staan? Dan is het van belang dat je hiervoor vergoeding krijgt. Dit zal echter eerst moeten worden opgenomen in het contract.
 • De algemene voorwaarden van het park. Doordat je vakantiehuis is gevestigd in een recreatiepark zal je dus rekening moeten houden met de algemene voorwaarden van het park. In deze voorwaarden staan zeer waarschijnlijk belangrijke punten die je niet in je huurcontract zult terugvinden. Controleer altijd wat in deze voorwaarden zijn vermeld.
 • De eisen van het park. Wanneer je van plan bent om een vakantiehuis te gaan bouwen, kunnen er bepaalde eisen in het huurcontract worden opgenomen. 
 • De kosten. Een vakantiehuis kopen, leidt vaak tot extra kosten. Naast de huur kan het park geld vragen voor onderhoud. Deze beheersbijdrage zijn kosten die het park maakt om alle voorzieningen te onderhouden. 

Daarnaast kunnen er ook belastingen in rekening worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan onroerendezaakbelasting, forensenbelasting of rioolheffing. Dit is afhankelijk van het aantal dagen dat je in je vakantiehuis verblijft. Verblijf je minder dan 90 dagen in je recreatiewoning? Dan hoef je geen forensenbelasting te betalen.

Ga jij je vakantiehuis verhuren? Dan zal je ook toeristenbelasting moeten betalen. Dit verschilt echter per gemeente, dus doe goed onderzoek of dit ook het geval voor jou is.

 • Opstalverzekering. Bij een recreatiewoning kopen, komt ook een opstalverzekering bij kijken. Controleer eerst of er een al een verzekering is afgesloten. Sommige parken hebben dit namelijk al geregeld waardoor jij dit niet meer hoeft te doen. Zo betaal niet je onnodig een premie.
 • Rechten bij het herstructureren van het park. De eigenaar van het park heeft het recht om het recreatiepark te herstructureren. Dit betekent dat je woning kan worden geplaatst of zelfs moet worden verwijderd. Hierbij is het essentieel om te weten hoe lang van te voren zij dit dienen te communiceren. Wordt je woning verwijderd? Dan zal je in het contract een vergoeding moeten laten opnemen. Zo kom je achteraf niet met lege handen te staan.