Na weken of misschien wel maanden brainstormen, heb je eindelijk de perfecte naam gevonden voor je dienst of product. Maar hoe weet je dat je merknaam al niet is geclaimd? En hoe kan je ervoor zorgen dat andere bedrijven geen inbreuk doen op jouw merk? Je merknaam registreren, oftewel merkregistratie, is essentieel voor het beschermen van je merknaam. Maar hoe gaat dit in zijn werking? Een merk registreren is niet een dagelijkse bezigheid. Lees meer in onze blog.

Waarom is merkregistratie zo belangrijk?

Het doel van je merk registreren is simpel. Door middel van een merknaam kunnen consumenten en bedrijven producten en diensten gemakkelijk onderscheiden. Hierdoor kan men makkelijker kiezen.

Het registreren van je eigen merknaam is dat men geen inbreuk doet op je merk. Zo weten andere bedrijven dat zij je naam niet mogen gebruiken. Mocht jij of een bedrijf toch een merknaam gebruiken die al is geregistreerd, dan kan je door de merkhouder worden aangesproken. Je kunt hier aansprakelijk voor worden gesteld en zult dan een schadevergoeding moeten betalen.

Merknaam controleren

Wanneer je een merk wilt laten registreren is het van belang dat je onderzoek doet of het merk al is geregistreerd. Wanneer een merk al is vastgelegd, kan dit namelijk leiden tot een juridische procedure. In het merkenregister kan je eenvoudig controleren of een merknaam reeds is vastgelegd.

Kosten merkregistratie

Wanneer je een merk wilt registreren, komen hier verschillende zaken bij kijken. Daarom kunnen de kosten hiervoor verschillen. De kosten om een merk te registreren in de Nederland bijvoorbeeld goedkoper dan wanneer je jouw merk in Europa wilt laten registreren. Wil jij je merk internationaal vastleggen? Dan zal je goed moeten afwegen in welke landen jij je handelsnaam wilt registreren. Laat je goed informeren door een specialist in merkregistratie. De kosten hiervoor verschillen per land. Je kunt het beste meerdere offertes aanvragen bij verschillende bedrijven, zodat je de prijsopgaven met elkaar kunt vergelijken en de beste deal kunt scoren.