Een bedrijfslening verschilt in veel opzichten van een persoonlijke lening. In de eerste plaats is een persoonlijke lening voor voor een persoon en een bedrijfslening voor een bedrijf of instantie. Dat klinkt allemaal logisch maar dat heeft misschien meer gevolgen dan je denkt en veel mensen kunnen er wel wat extra uitleg over gebruiken. Zo kan je  hier de belangrijkste verschillen tussen een bedrijfskrediet en een lening aan een persoon doornemen.

 

De eisen verschillen onderling sterk

De eisen die gesteld worden voor het goedkeuren van een aanvraag zijn erg verschillende. Bij een persoonlijke lening zijn deze een stuk minder flexibel. Je moet bijvoorbeeld laten zien dat je over genoeg inkomen zit om de lening af te kunnen lossen binnen de afgesproken tijd. Ook is er sprake van een BKR-toetsing. Als je een negatieve registratie hebt bij het BKR dan kun je in de meeste gevallen geen persoonlijk krediet meer aanvragen.

Het aanvragen van bedrijfskrediet

Bij een bedrijfskrediet werkt het allemaal net even anders. In het verleden waren de voorwaarden ook een stuk minder flexibel. Dat kwam omdat banken de enige aanbieders van leningen waren. Deze hadden meestal al eis dat je je jaarcijfers kon overleggen. Daarbij moet je bedrijf drie jaar of meer bestaan om in aanmerking te komen. Dat is natuurlijk vervelend voor startende ondernemers. Vooral omdat zij vaak wel wat financiële steun kunnen gebruiken om hun bedrijf van de grond te krijgen. Als ondernemer aan de beginfase van je bedrijf kun je natuurlijk nog geen jaarcijfers doorgeven aan de kredietverstrekker. Gelukkig zijn er in de afgelopen tijd veel nieuwe mogelijkheden bijgekomen om aan een bedrijfslening te komen. Door het toegenomen aantal aanbieders zijn de kosten van een bedrijfslening bovendien flink gedaald.

 

De nieuwe mogelijkheden voor een bedrijfslening

Er zijn veel nieuwe onafhankelijke aanbieders van bedrijfsleningen. Zij stellen in veel gevallen minder strenge eisen dan de banken. Door deze nieuwe concurrenten zijn de banken zelf ook een stuk flexibeler geworden. Het is tegenwoordig niet meer noodzakelijk om als bedrijf al drie jaar te bestaan. Twee jaar volstaat meestal en er zijn ook veel meer mogelijkheden voor beginnende ondernemers. Zij beschikken immers nog helemaal niet over jaarcijfers en zijn dus ook niet in staat om deze door te geven aan een verstrekker van krediet. Gelukkig volstaat een goed bedrijfsplan met een nauwkeurig uitgestippelde prognose ook bij veel kredietverstrekkers. Hierbij gaat het om overtuigingskracht en natuurlijk een plan voor je bedrijf met een goede kans op slagen. Een vaak zeer voordelig optie voor onderneming is proberen leningen te krijgen via crowdfunding platforms. Hier kun je vaak erg ver komen met goede ideeën en een verzorgd bedrijfsplan. De eisen op zulke platforms zijn namelijk veel minder streng dan bij banken het geval is. Als bijkomend voordeel verloopt de aanvraag bij de nieuwe geboden opties vaak een stuk sneller. Hierdoor kun je in korte tijd over het geld beschikken dat je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien.